Opas vedenpitävyyden IP-luokitukseen

By:
Opas vedenpitävyyden IP-luokitukseen
Kosteus ja sähkölaitteet ovat tunnetusti huono yhdistelmä. Oikeanlaisen valaisimen valitseminen on onneksi helppoa tämän oppaan avulla. Valaisinten veden ja pölynkestävyyden arviointia helpottamaan Euroopassa on käytössä IP-luokitus.
Kosteus ja sähkölaitteet ovat tunnetusti huono yhdistelmä. Oikeanlaisen valaisimen valitseminen oikeaan kohtaan voi säästää huomattavan määrän rahaa ja vaivaa. Valaisinten veden ja pölynkestävyyden arviointia helpottamaan Euroopassa on käytössä IP-luokitus.

IP on lyhenne sanoista International Protection Rating. IP-arvo ilmaisee missä määrin valaistus on suojattu ympäristön vaikutuksilta. IP-arvo koostuu kahdesta numerosta: ensimmäinen osoittaa suojausasteen esimerkiksi pölyä ja muita hiukkasia vastaan, toinen numero osoittaa missä määrin valaisin kestää vettä. Näinollen esimerkiksi kylpyhuoneen tai pihan valaistusta suunnitellessa toinen numero (vesitiiviys) on erityisen tärkeä.

Seuraavat IP-arvot ovat yleisimpiä valaisinten tiiveysluokituksia:

IP-arvo merkitys Selitys
IP20 Pölysuojattu Ei suojaa kosteudelta ja vedeltä
IP44 Roisketiivis Soveltuu ulkokäyttöön ja kestää vesiroiskeita
IP54 Roiske- ja pölytiivis Soveltuu ulkokäyttöön ja kestää vesiroiskeita
IP65 Vedenkestävä Soveltuu ulkokäyttöön ja suojattu vesisuihkulta
IP67 Kestää upotuksen Soveltuu ulkokäyttöön ja suojattu upotukselta 30 minuutin ajan
IP68 Vedenalaiseen käyttöön Soveltuu ulkokäyttöön ja vedenalaiseen käyttöön


Sisävalaistus ei pääsääntöisesti vaadi korkeaa IP-arvoa: silloin IP20-arvo riittää. Kylpyhuoneessa tai ulkona puutarhassa valaisimen on kestettävä enemmän pölyä ja kosteutta. Näille alueille kannattaa siksi valita lamppu, jossa on korkeampi IP-arvo. Lue alta, minkä IP-arvon valaisin sopii eri kohteisiin.

Minimi IP-arvo kylpyhuoneessa

Haluttu IP-arvo riippuu vyöhykkeestä, johon haluat asentaa lampun. Kylpyhuoneessa on 3 vyöhykettä riippuen siitä, kuinka paljon vettä ja kosteutta valaisin joutuu kestämään.

  • Vyöhyke 1: vähintään IP65
  • Vyöhyke 2: vähintään IP44
  • Vyöhyke 3: vähintään IP44 (tai IP21)

 

Vyöhyke 1 joutuu kosketuksiin veden ja kosteuden kanssa. Tällöin vaaditaan IP65-arvo. Myös vyöhykkeen 2 valaistus joutuu kosketuksiin veden ja kosteuden kanssa, mutta vähemmän suoraan kuin vyöhykkeellä 1. IP44-valaistus riittää siis vyöhykkeellä 2. Vyöhyke 3 käsittää koko muun kylpyhuoneen, jossa valaistus voi joutua vähäiseen kosketukseen kosteuden ja veden kanssa. Tässä suosittelemme vähintään IP44/IP21-arvon valaisinta.

 

Minimi IP-arvo puutarhassa

Myös puutarhavalaisinta valitessa valaisimen IP-arvo on tärkeä muistaa. Puutarhassa käytettävät valaisimet jaetaan kahteen vyöhykkeeseen.

  • Vyöhyke 1: vähintään IP65
  • Vyöhyke 2: vähintään IP44

Valaisimen ollessa rakennuksen läheisyydessä, esimerkiksi katoksen alla, valaisin saa jonkin verran suojaa, joten pienempi suojausluokitus riittää silloin (IP44). Jos haluat asentaa valaisimet keskelle puutarhaa tai muuhun avoimeen, suojaamattomaan paikkaan, valaisimet tarvitsevat vähintään IP65 suojauksen.

Kommentit
Olet ensimmäinen kommentoija...
Kommentoi